Kommigraphics always works
closely with you at every step of a
well structured procedure of brand
design, so that your views are.

EN

O nama

Floem je nastao u septembru 2018. godine kao sinergija vizije dvoje autora, Milene Jovanović i Filipa Vukosavljevića. Floem je zamišljen kao brend koji će srpskom tržištu ponuditi upravo ono što mu nedostaje: nameštaj od masiva domaće proizvodnje ispirisan skandinavskim dizajnom.

Tokom procesa nastanka brenda, ideja je bila da se kroz godine Floem razvija i raste, osluškujući tržište. Polazeći od temelja skandinavskog i mid-century dizajna, kao što su jednostavnost, funkcionalnost, pročišćene linije i moderna estetika, autori žele da stvaraju proizvode koji rezonuju sa vrednostima savremenog čoveka olakšavajući njegovu svakodnevnicu.

izrada-namestaja-od-punog-drveta

Velika radoznalost prema drvetu kao materijalu inspiriše nas da kreiramo proizvode koji u enterijer unose osećaj harmonije i sklada, osvešćujući sadašnji trenutak i našu ulogu u njemu.

Od ideje do realizacije, u svaki komad utkali smo san o vrlini, posvećenosti i poštovanju kako prema životnoj sredini tako i prema nama samima. Otvoren pristup dizajnu omogućio nam je da u svoje proizvode unesemo organsku, prirodnu mekoću i formalistički minimalizam, ne izostavljajući pritom važnost funkcionalizma i racionalizma u procesu projektovanja. Naš rad zasniva se na dubokom poštovanju prema drvetu, njegovim karakteristikama i svojstvima čije mogućnosti kroz teoriju i praksu istražujemo već decenijama.

floem-radionica-namestaja
laptop-crtezi-namestaja-na-stolu

Floem vizija

Ideja o brendu nastaje kroz osluškivanje lokalnog tržišta, analizu potreba i afiniteta korisnika nameštaja i zaključke o tome šta nedostaje. Fokusirani na oblast dizajna nameštaja i prostora generalno, uvideli smo da je estetika koja dolazi sa prostora Skandinavije prihvaćena sa oduševljenjem.

Interesovanje i potražnja za nameštajem koji stiže sa ovih prostora postoji u velikoj meri i ubrzano raste. Bez obzira na to, primećivali smo činjenicu da retko dolazi sa potpisom domaćih autora. Shvatili smo da je to polje u okviru koga možemo i želimo da stvaramo, dajući svoj doprinos na najbolji način koji umemo.

Skandinavski dizajn je odavno probio svoje teritorijalne granice i postao voljen u različitim delovima sveta, donoseći svoje vrednosti koje su u savršenom skladu sa potrebama svakog ljudskog bića. Baš zato što je okrenut ka čoveku i njegovim suštinskim potrebama postao je materijalizacija univerzalnih vrednosti. Onaj koji doživljavamo kao svoj, nešto što je kolektivno i što poznajemo oduvek.

Pod njegovim okriljem svi smo zajedno, bez obzira na to odakle potičemo.

Osetili smo se pozvano i dobrodošlo da rukopis koji je sakriven u njegovim formama ispišemo na svoj, autentičan način.

Kroz našu interpretaciju, estetika skandinavskog dizajna ulazi u dijalog sa drugim stvarima koje nas inspirišu – mid-century nasleđem i formama jugoslovenskih dizajnerskih klasika, ali i formama i elementima prirode, koja je još jedan od naših osnovnih izvora inspiracije. Pratimo ritam i puls globalnog tržišta i tendencije koje se dešavaju u svetu, ostajući verni svom sistemu vrednosti.

Ideja da domaćem tržištu ponudimo nameštaj inspirisan skandinavskim dizajnom, izrađen u Srbiji od drveta visokog kvaliteta, sa izraženim fokusom na detalj, uz koncentraciju na održivost i ideju o upotrebi kroz generacije odredila je naš kurs od samih početaka.

Floem viziju apsorbujemo u svoj dizajn od prvog komada koji smo realizovali. Želimo da naši komadi ljude asociraju na mir, harmoniju i lepotu koja se sakriva u običnim stvarima.

U osnovi naše vizije stoji potreba za stvaranjem prostora u koje se, kroz nameštaj bezvremenog dizajna i vrhunske udobnosti, fizički apsorbuje priroda, njen mir, harmonija i neraskidiva veza sa našim postojanjem.

U vremenu ubrzanog tempa i ritma koji se usložnjava, u unutrašnje prostore uvodimo spori ritam i prisustvo prirode, sa posebnim fokusom na taktilne senzacije.

Težimo da svi materijali kojima stvaramo svoje komade budu prirodni, kako bi na pravi način dopunili karakter drveta i stvorili atmosferu savršenog balansa. Floem nameštaj namenjujemo pojedincima i porodicama koji su osvestili značaj sopstvenih trenutaka i izbora – načina na koji provode svoje vreme, sadržaja koje konzumiraju, stvari kojima se okružuju.

floem-vizija

Autor fotografije: Luka Spasojević

Floem filozofija

Floem je nastao kao rezultat spontanosti i ljubavi prema vrednostima koje smo međusobno delili.

Kao apsolventi Šumarskog fakulteta, do tog trenutka potpuno uronjeni u tematiku proizvodnje nameštaja, zaljubljeni u materijale, proces i istraživanje, odlučili smo da izradimo nekoliko autorskih komada i ponudimo ih ovdašnjem tržištu.

Od prvih trenutaka vodila nas je jasna ideja o tome šta želimo da stvaramo i saopštavamo svojim komadima. Odlučili smo da pristup dizajnu ostane isti, bez obzira na to da li će se naša avantura završiti odmah na početku ili će rasti, razvijati se, motivisati nas da svakog dana napredujemo i učimo dalje.

Kao osnovni postulat sopstvene filozofije, iz koga se razvijaju svi ostali, u centar zbivanja Floem dizajna smestili smo čoveka i njegove potrebe. Pristupom koji definiše jednostavnost oslobađamo prostor, i fizički i duhovni, za povratak ka sebi i u sebe, za sada i ovde.

Vođeni tom idejom svoje odgovore pronalazimo u minimalizmu, u širokom smislu značenja, a ponajviše u njegovim formama. Odstranjujući viškove, formu redukujemo do suštine, stvarajući dizajn koji postaje prilagodljiv i odoleva protoku vremena. Redukcija forme dozvoljava teksturi materijala da se pokaže u svom punom značenju. ⠀

Kao takva – minimalistička i pročišćena, forma podržava i otelotvoruje težnju za stvaranjem nameštaja koji je bez roka trajanja. Bezvremenost ostvarujemo u kontekstu dizajna i kvaliteta. Komade kreiramo sa težnjom da budu za generacije, da traju i ostaju u prostorima kroz decenije, odolevajući trendovima koji se smenjuju.

To je naš zapis ideje o univerzalnim vrednostima koje ne zastarevaju i naš aktivan način za očuvanje prirode i njenih resursa. Racionalna potrošnja drveta kreiranjem komada koji se kupuju za večnost stoji kao kontrateg brzoj modi i hiperkonzumerizmu.

Istovremeno, proučavamo formu u kontekstu ergonomije i stabilnosti, trudeći se da nikada ne trošimo više materijala od onoga koji je potreban.

Pronalaženje tačke u kojoj spajamo svoju inženjersku logiku i visoke estetske vrednosti, uz svest o očuvanju prirode, predstavlja zadatak kome sa fokusiranom radoznalošću i pažnjom pristupamo svaki put.

Floem komadi svoj vizuelni izraz pronalaze kroz sintezu različitih uticaja koje primamo i promišljamo, a zatim pružamo svoj autentičan odgovor.

Oslonjeni smo na skandinavski dizajn, nasleđe zlatne ere mid–century stila, jugoslovenske klasike.

Kroz sve faze stvaranja, komadima pristupamo sa nepodeljenom pažnjom. Pažljivo pratimo ritam vremena u kome živimo, koristeći mogućnosti novih tehnologija, dok zadržavamo fokus na detalju i procesu izrade.

Svom kupcu ostavljamo mogućnost da proizvod prilagodi sopstvenim potrebama, birajući vrstu drveta, boju MDFa i štofa. Ovakav pristup otvara vrata nizu mogućnosti, kreiranju različitih atmosfera i potpunom uklapanju u različite enterijerske koncepte.

Ritmom i kontrastom prirodne teksture drveta pozdravljamo neprekinutu harmoniju prirode. U njoj pronalazimo svoju osnovnu inspiraciju. Zagledani smo u njenu beskrajnu logiku, konstantne promene, koje se dešavaju neprimetno ili u treptaju oka. Priroda nas iznova uči i motiviše da je ispitujemo i upijamo očima, rukama i umom. Stvaranje prostora u koje je fizički apsorbujemo, u kojima rekreiramo njen mir i toplinu, omekšavajući ga za osećaj pripadanja i usporavanja predstavlja cilj ka kome idemo bez prestanka.

suma-izmaglica

Autor fotografije: Luka Spasojević

Priča o drvetu

Ukoliko se vratimo nazad, niz dugu liniju razvoja ljudske civilizacije, pronaći ćemo mnogo primera upotrebe drveta, na niz različitih načina. Njegovim korišćenjem, čovek je rešavao izazove koje je svakodnevni život iznova postavljao. Drvo je bilo tu, na raspolaganju – izazivalo je, testiralo logiku i navodilo čoveka da stalno raste i pomera sopstvene granice, smišljajući nove načine za njegovo korišćenje i obradu. Kroz evoluciju mu je služilo, olakšavalo svakodnevicu, vodeći u stalno napredovanje. I čoveka i svakodnevnice.

Koristeći drvo kao građevinski materijal, uspeo je da odvoji svoj lični prostor življenja od sveta oko sebe. Zatim da taj prostor opremi nameštajem, kroz vreme ga čineći lepim, a ne samo potrebnim.

Drvo je blagoslov koji nam je Planeta pružila.

Kroz Floem, kroz svaki komad koji dizajniramo i napravimo, slavimo drvo, njegovu lepotu i autentičnost, koja se otkriva na bezbroj različitih načina.

Drvo je prirodni materijal.

Rad sa njim uvek predstavlja uzbuđenje, jer drvo aktivno učestvuje u procesu. Kroz obradu, počinje da nam otkriva svoje lice. Njegova struktura nam pokazuje put, usmeravajući nas kuda da idemo.

Drvo raste determinisano prirodnim faktorima – svojom anatomskom građom i hemijskim sastavom. Istovremeno, prima niz različitih uticajnih faktora, koji mogu biti kontrolisani i nekontrolisani.

Svako stablo, a kasnije i svaki drvni element, predstavlja jednu zasebnu priču, koja nastaje kroz preplet prirode i spoljnih faktora. Kao rezultat, svako stablo ima svoju boju, strukturu i teksturu. Svako je unikat.

Delikatnost procesa rasta i sazrevanja kreira autentičnost, koja je jedna od najvećih vrednosti drveta kao materijala. Nesavršenosti sa kojima dolazi svako stablo, donose lekcije o prihvatanju prirodne lepote. Ne samo prihvatanju, već i razumevanju da je to ono što je posebno, što je benefit, što nosi značenje.

pogled-na-sumu-od-gore

Autor fotografije: Luka Spasojević

Upoznajte nas još bolje